top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Landschapsbiografieën Nationale Parken


Presentatie Landschapsbiografieën en concept-Leidraad Ruimtelijke Kwaliteit, 27 november 2018, Amersfoort.

Bij de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland in 2016, heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, één van de partners van het Nationale Parken Programma, de 4 winnende gebieden als onderdeel van de prijs een landschapsbiografie van hun gebied aangeboden. Op 27 november biedt de RCE deze landschapsbiografieën aan. Een mooi moment om bij stil te staan!

Afgelopen april 2018 is ondertussen het werkdocument van de Standaard Nationale Parken Nieuwe Stijl vastgesteld door de partners van het Nationale Parken Programma. Eén van de grote transitie-opgaven uit deze vernieuwde Standaard is hoe je vanuit landschaps-ecologische systemen, gradiënten en cultuurhistorische waarden tot een samenhangende opschaling en ruimtelijke kwaliteitsimpuls van een gebied kunt komen. Een eerste logische stap naar een regionale landschapsstrategie op de schaal van een Nationaal Park Nieuwe Stijl is een landschapsbiografie.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau organiseren daarom een middagbijeenkomst over de landschapsbiografieën en de ruimtelijke criteria uit de Standaard. Deze dag gaat over:

- Welke rol en functie kunnen landschapsbiografieën vervullen als hulpbron in de uitwerking van de gebiedsambities en de ruimtelijke kwaliteitsimpuls uit de standaard? - Hoe kan een landschapsbiografie ingezet worden in andere ruimtelijke plannen zoals een landschapsvisie, de omgevingsvisie, etc - Wat voor gebiedsproces ga je in? Waaraan moet je zoal denken? - Op welke ondersteuning kun je rekenen vanuit het Nationale Parken Bureau en de partners van de Nationale Parken? ?

De stappen die je kunt zetten qua inhoud en proces worden opgenomen in de Leidraad Ruimtelijke Kwaliteit Standaard Nationale parken Nieuwe Stijl. Een eerste concept van deze Leidraad zal op deze dag gepresenteerd worden. Daarna zal aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk nader geduid worden hoe je aan bepaalde stappen inhoudelijk of procesmatig handen en voeten kunt geven.

Datum: 27 november 2018 Aanvang: 13.00 uur Einde:17.15 uur Locatie: Staatsbosbeheer/ Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Smallepad 5 te Amersfoort

U kunt zich nu aanmelden bij info@nationaleparkenbureau.nl

Met vriendelijke groet,

Janneke van Montfort, Hoofd Nationale Parken Bureau; Jori Wolf, Programmamanager Staatsbosbeheer Nationale Parken; Henk Baas, Hoofd Landschap, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

258 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page