top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Foto's Watersnoodramp 1916


Vergeten water De fototentoonstelling Vergeten water in het buitenmuseum laat een bijzondere selectie uitvergrote foto’s zien, die gemaakt zijn tijdens de Watersnoodramp van 1916.

Watersnoodramp 1916

In januari 2016 is het honderd jaar geleden dat een zware noordwesterstorm een groot deel van Noord-Holland, steden en dorpen rond de Zuiderzee en enkele in Zuid-Holland deed onderlopen. In Noord-Holland heeft het zeewater bijna vier maanden op het land gestaan. Voor het eerst in de geschiedenis van Nederland werden een ramp en de gevolgen ervan uitgebreid met een camera vastgelegd: veel fotografen woonden in het watersnoodgebied en waren hier actief. De tentoonstelling laat goed zien op hoeveel verschillende manieren de fotografen gebeurtenissen hebben vastgelegd; de watersnood vormt de verbindende factor tussen de beelden.

Publicatie

Filmregisseur en cameraman Jacques Laureys heeft de afgelopen jaren honderden afbeeldingen van deze watersnood verzameld. Het betreft originele, door de fotografen zelf afgedrukte foto-ansichtkaarten. In de publicatie Vergeten Water zijn de mooiste foto’s zijn bij elkaar gebracht, samen met nog niet eerder gepubliceerde ooggetuigenverslagen en levensbeschrijvingen van de fotografen. Een selectie van deze foto’s is tijdens de winteropenstelling in het buitenmuseum te zien en de bijhorende documentaire draait in het filmhuis, in het buitenmuseum. meer informatie


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page