top of page
Zoeken
  • Dirk de Vries

Bouwhistorisch Platform


Op vrijdag 17 juni 2016 vindt van 13.00 tot 17.00 uur het Bouwhistorisch Platform plaats op locatie in Utrecht. We zijn deze keer te gast bij de Universiteit Utrecht, Drift 21 in Collegezaal 032. U bent van harte uitgenodigd.

Het Janskerkhof in Utrecht is zowel een verkeersader als een lommerrijk plein, met de Janskerk in het midden. Delen van de bebouwing en de Jansekerk zelf gaan terug tot de Middeleeuwen. De aanleg van het plein, de straten en sommige andere gebouwen zijn toevoegingen uit latere tijd.

Met moderne middelen, zoals computer en 3D presentaties, proberen we te schakelen tussen individuele vondsten en grotere verbanden. Die samenhang is de geografie van de stad, de tijdslijn, de constante en veranderende factoren die het Janskerkhof maakten tot wat het is.

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed i.s.m. de Universiteit Utrecht, de Stichting Bouwhistorie Nederland, Firapeel en de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond.

Met vriendelijke groet,

Dirk J. de Vries Voorzitter Bouwhistorisch Platform

Programma

13.00 Inloop met koffie en thee in zaal 032 13.30 De bebouwing aan het Janskerkhof, transformatie van Middeleeuwen naar Nieuwe Tijd door Frans Kipp, bouwhistoricus, voorheen werkzaam bij de gemeente Utrecht 14.00 Atlas van de verstedelijking in Nederland, met Utrechtse voorbeelden door Jaap-Evert Abrahamse, specialist historische stedenbouw, afdeling Landschap Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 14.30 Pauze 15.00 Huizen aan het Janskerkhof, over archieven en de site ’Huizen aan het Janskerkhof’ door Caroline Pelser, strafrechtjurist met een voorliefde voor geschiedenis en erfgoed 15.30 Het Utrechtse Kerkenkruis anders bekeken door Dirk J. de Vries, bouw- en architectuurhistoricus bij de afdeling Architectuur & Kunsthistorie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 16.00 Rondleiding op het Janskerkhof en bezichtiging van de Janskerk (zie aanmelden) 17.00 Gezamenlijke borrel met de KNOB in stadscafé Broers, Janskerkhof 9 (zie aanmelden) Aanmelden De bijeenkomst is gratis bij te wonen, maar aanmelden is wel noodzakelijk. U kunt zich aanmelden via dit formulier Locatie Universiteit Utrecht Drift 21, Collegezaal 032 Ingang achterom, via hoofdingang Universiteitsbibliotheek Drift 27, Utrecht Bereikbaarheid: Te voet vanaf Utrecht Centraal, circa 15 minuten via Smakkelaarsveld, Vredenburg, Neude, Janskerkhof, Drift. Per bus: 5, 8, 28, 128, 228, e.a. in oostelijke richting, halte Janskerkhof Informatie: d.de.vries@cultureelerfgoed.nl Mob. 06 52004921


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page