top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Platform Groen Erfgoed


Graag nodigen wij u uit voor het Platform Groen erfgoed op 5 oktober bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Het thema van dit platform is ‘Van opdrachtgever tot hovenier: kennisoverdracht bij onderhoud en beheer’.

Restauratie van groen erfgoed mag op een brede belangstelling rekenen terwijl het dagelijks onderhoud wat onderbelicht blijft. Maar het onderhoud is wel van essentieel belang bij de beleving van een tuin of park.

Het onderhoud en beheer van historische tuinen en parken beslaat een breed werkveld. Van goed ingevoerde liefhebbers tot professionele uitvoerders: de inzet loopt uiteen van eigenaar, tuinman, tuinbaas, hovenier, beheerder, vrijwilliger of een combinatie. Relatief nieuw is de uitbesteding van het werk via onderhoudsbestekken en het gebruik van digitale beheersystemen. Op 5 oktober staan kennis- en informatieoverdracht en de kwaliteit van het onderhoud centraal.

Programma

13.15 Zaal open, inloop

13.30 Welkom door dagvoorzitter Peter Smink 13.35 Hovenierswerk in de breedte en de diepte, door Natascha Lensvelt Het hovenierswerk is van oudsher een breed werkterrein. Behalve plantenkennis en ruimtelijk inzicht, zijn technische, creatieve, communicatieve en leidinggevende vaardigheden vereist. Zijn al die vaardigheden te combineren? Wat zijn de recente ontwikkelingen in het vakgebied? En welke uitdagingen liggen er voor de toekomst?

14.05 Uitvoeringsrichtlijn hovenierswerk in historische tuinen en parken, door Ruurd van Donkelaar Dit jaar is een Uitvoeringsrichtlijn (URL) vastgesteld onder beheer van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Van Donkelaar was hier nauw bij betrokken als rapporteur. Het doel van de URL is om de kwaliteit van het hovenierswerk te borgen en te verbeteren. Hoe kan het worden gebruikt?

14.35 Speakerscorner

14.45 Pauze met koffie en thee

15.15 Wat is de meerwaarde van het Beheersysteem CMSi voor groen erfgoed beheerders door Hennie Blikman. CMSi, het relatief nieuwe systeem dat in gebruik is bij Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, De Landschappen en andere terrein beherende organisaties, draagt bij aan een professioneler beheer. Beheerdoelen, planningen, resultaten, vastgoed, contracten en nog veel meer zaken, worden administratief en grafisch vastgelegd en ontsloten. Ook cultuurhistorie is geïntegreerd. Hierdoor is er een collectief beheergeheugen dat het overdragen van kennis en informatie binnen en buiten de organisatie een stuk eenvoudiger en zorgvuldiger maakt. Wat zijn de mogelijkheden van dit systeem bij het beheer van groen erfgoed?

15.45 Welke opleidingen en andere vormen van kennisoverdracht zijn er? Case provincie Gelderland, door Monique de Rooij De provincie Gelderland is actief met het kennis- en leertraject Monumentaal Groen als onderdeel van het Gelders kennisprogramma ‘DuurzaamDoor 2013-2016’. In dit kennis- en leertraject werkt de provincie met alle betrokken partijen aan kennis en kunde voor Monumentaal Groen en efficiënte besteding van middelen. Wat zijn de initiatieven van dit kennisprogramma? Praktijkbijeenkomsten, opleidingen/cursussen, een beoordelingsrichtlijn in de vorm van een Kennis en Kunde Regeling. Wat zijn de ervaringen met deze vormen van kennisoverdracht?

16.15 Discussie en reflectie

16.30 Afsluiting en drankje

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via dit formulier. Deelname is gratis.

De bijeenkomst vindt plaats op 5 oktober 2016 bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5 te Amersfoort. De locatie ligt op 15 minuten loopafstand van station Amersfoort. Parkeren uitsluitend voor minder-validen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur een e-mail naar groenplatform@cultureelerfgoed.nl

We zien u graag op 5 oktober! Met vriendelijke groet, de programmacommissie,

Natascha Lensvelt, Peter Smink, Mariska de Boer, Joost van der Linden, Christian Bertram

30 weergaven0 opmerkingen
bottom of page