top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Nederland in 1575


Zestiende-eeuws Nederland is digitaal in kaart gebracht. Het eindresultaat is spectaculair en hier te bekijken: landschapinnl.nl/verstedelijkingskaart. Deze kaart vormt een uitbreiding op de themakaart verstedelijking die al eerder op het landschapsportal werd gepubliceerd.

Waarom is die kaart zo bijzonder?

Deze digitale kaart laat voor het eerst een zeer gedetailleerde momentopname van de 16e eeuw zien. De kaart toont de reeks 16e-eeuwse stadsplattegronden van cartograaf Jacob van Deventer in combinatie met een gereconstrueerde landschappelijke ondergrond en de historische wegenstructuur van Nederland uit dezelfde periode. Het peiljaar is 1575: het sterfjaar van Van Deventer. Nieuwe technieken maken het mogelijk om oude kaarten van steden te combineren met het historische wegenpatroon. Op die manier ontstond een nieuwe digitale overzichtskaart van Nederland in de aanloop naar de Gouden Eeuw. Nu kan iedereen virtueel door laatmiddeleeuwse straten navigeren en aanwijzen waar de galg en de plaatselijke herberg stonden.

Jacob van Deventer

Halverwege de 16e eeuw liet de Spaanse koning Philips II kaarten maken van de toenmalige Nederlanden. Cartograaf Jacob van Deventer werkte tot zijn dood in 1575 aan deze opdracht en produceerde honderden weergaven van 16e-eeuws Nederland. Hij maakte overzichtskaarten met de belangrijkste plaatsen en het omliggende landschap maar ook honderden plattegronden van steden. De Van Deventerreeks is uniek in de wereld; er is geen ander land dat in deze periode zo nauwkeurig in kaart is gebracht.

Naar een digitale landschapsatlas

Op de website www.landschapinnl.nl publiceert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed thematische kaarten die laten zien hoe het Nederlandse cultuurlandschap zich heeft gevormd. Al eerder verschenen kaarten met verdedigingswerken en groen erfgoed. Deze digitale atlas is in ontwikkeling en wordt voortdurend uitgebreid.


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page