top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Nationale Parken in Nederland


Uitnodiging

Nationale Parken in Nederland / Holland National Parks

Uitnodiging voor de wintermiddag van het Netwerk Historisch Cultuurlandschap in samenwerking met Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vrijdag 3 maart vanaf 12 uur 30

Locatie: RCE / Staatsbosbeheer, Smallepad 5 Amersfoort

Het ministerie van Economische Zaken ontwikkelt voor de Nationale Parken een sterk merk met internationale allure en bijbehorende standaard. Binnen het Programma Nationale Parken van Wereldklasse werken 15 partners waaronder het ministerie, samen aan de invulling hiervan. Onder meer door het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van het gebied en om de gebieden in binnen- en buitenland op de kaart te zetten.

Om te komen tot een selectie van gebieden die hiervoor in aanmerking komen, kondigde staatssecretaris Van Dam op 17 maart 2016 een publieksverkiezing voor het ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ aan. In totaal dienden 22 gebieden een plan in.

Op 31 oktober 2016 werden in De Wereld Draait Door de drie winnaars bekend gemaakt: Het Nederlandse Waddengebied, De Veluwe en Nationaal Park Hollandse Duinen. Naast deze door het publiek gekozen gebieden, deelde de vakjury onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven nog een ‘wildcard’ uit. Deze werd toegekend aan NL Delta Biesbosch-Haringvliet.

De Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed heeft deze Nationale Parken toegezegd te helpen bij het opstellen van een ‘landschaps biografie’. Hoewel het merendeel van de selectiecriteria te vangen zijn onder het begrip natuur, blijken onze Nationale Parken toch vooral door mensenhand gevormd te zijn. Een landschapsbiografie kan helpen je landschap te begrijpen en ontwikkelstrategieën te accepteren voor de verschillende deelgebieden.

Inloop vanaf 12:30

13:10 Hans Renes, hoogleraar Universiteit Utrecht: introductie. Naast Nationale Landschappen, Belvedere-gebieden, WCL gebieden, Werelderfgoed, Biosphere Landscapes en Geopark’s hebben we sinds kort Nationale Parken. Waarom eigenlijk en hoe zit dat in het buitenland?

13:40 Joost Tersteeg, WING / Alterra, presentatie van het rapport ‘Natuur- en landschapscriteria voor Nationale Parken van Wereldklasse, Nederlandse natuur van internationale allure’ en hoe zit het met de cultuurhistorie?

14:10 Janneke van Montfort, programma manager Nationale Parken bij het Ministerie van Economische Zaken: Nationale Parken meer dan Marketing. Over het programma Nationale Parken en hoe nu verder?

14:40 pauze

15:40 Berno Strootman, directeur van Strootman Landschapsarchitecten en tevens Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Is als Rijksadviseur ‘shareholder’ van het Programma Nationale Parken van Wereldklasse. Maakte met zijn bureau in 2004 de Landschapsvisie Drentsche Aa, en in 2017 een geactualiseerde versie daarvan: de Landschapsvisie 2.0. Het Drentsche Aa-gebied is sinds 2002 een bijzonder Nationaal Park: het 'Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa', met binnen haar grenzen 21 dorpen en gehuchten. Het NBEL bestaat bovendien voor meer dan de helft uit landbouwgrond. Berno Strootman vertelt vandaag als vertegenwoordiger van zijn bureau over de landschapsvisie Drentsche Aa.

16:10 sluiting en borrel

Aanmelden De bijeenkomst is gratis bij te wonen, maar aanmelden is wel noodzakelijk. U kunt zich aanmelden via deze link: https://cultureelerfgoed.nl/node/2613

166 weergaven0 opmerkingen
bottom of page