top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Kazemat verhuist


Verplaatsing kazemat Vreeswijk-Oost

Op 22 februari verplaatst Rijkswaterstaat de kazemat Vreeswijk-Oost bij de Prinses Beatrixsluis. Een bijzondere operatie want deze kazemat weegt maar liefst 1.200.000 kg.

Het is het eerste object van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) dat wordt verplaatst om ruimte te maken voor de verbreding van het Lekkanaal.

De oostelijke kade langs het Lekkanaal maakte tot 1963 deel uit van de hoofdverdedigingslijn van de NHW. Dit rijksmonument is als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam genomineerd voor de UNESCO Wereld Erfgoedstatus.

Reden te meer om bij de aanleg van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal zorgvuldig om te springen met de objecten van de NHW. Daarnaast luistert de manier waarop de objecten worden geplaatst op hun nieuwe locatie nauw.

Omdat het in de nieuwe dijk ingraven van de objecten de schijn zou wekken van geschiedvervalsing, worden de objecten als gevonden voorwerpen (‘objets trouvés’) in het landschap teruggeplaatst. Meer info én een mooie infographic over dit project waarover de RCE adviseert, vind je op de site van RWS.


8 weergaven0 opmerkingen
bottom of page