top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Landschapstriënnale


Uitnodiging Landschapstriënnale

Volgende maand wordt in Nieuw Vennep de Landschapstriënnale gehouden; een driejaarlijkse manifestatie om het landschap te vieren. Maar ook om het bewustzijn van de waarde, betrokkenheid en samenwerking bij beheer en ontwikkeling te versterken, van het publiek én professionals. De Landschapstriënnale 2017 vindt plaats in de hele maand september in PARK21 en draagt het thema ‘Het Volgende Landschap’. Het College van Rijksadviseurs organiseert twee bijeenkomsten op de Landschapstriënnale. Wij nodigen u van harte uit om bij deze bijeenkomsten aanwezig te zijn.

Op 5 september wordt de bijeenkomst ‘Objectief Nederland, een fotografische stand van zaken van het Nederlandse landschap in 1974 en 2017’ gehouden. Op 26 september is ‘Bodemdaling’ het onderwerp van gesprek. In deze uitnodiging leest u meer over het programma van deze bijeenkomsten, de locatie en hoe u zich kunt aanmelden. Objectief Nederland, een fotografische stand van zaken van het Nederlandse landschap Kunstenaar Reinjan Mulder wilde in 1974 een objectief beeld van Nederland maken. Hij legde een raster over de kaart van Nederland en bepaalde 52 willekeurige, maar exacte locaties. Hij reisde naar al deze plekken en maakte daar telkens één foto in iedere windrichting. Deze foto’s werden in 2016 in het Rijksmuseum in Amsterdam tentoongesteld. Daar werden ze gezien door landschapsarchitect èn op dat moment kersverse Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman. Berno Strootman vroeg zich vervolgens af wat er in de afgelopen 40 jaar met het landschap is gebeurd. Om daar achter te komen, gaf hij de pas afgestudeerde fotografe Cleo Wächter de opdracht om het project van Reinjan Mulder zo exact mogelijk te herhalen. Het resultaat hiervan is samen met de oorspronkelijke foto’s uit 1974 te zien op de Landschapstriënnale in Nieuw Vennep. Tijdens de bijeenkomst, die wordt gehouden op 5 september van 10.00 uur tot 13.00 uur gaan we in op de rol van fotografie in de monitoring van het landschap. Fotograaf en kunstenaar Reinjan Mulder en fotograaf Cleo Wächter geven een toelichting op hun werk en het onderwerp objectief fotograferen. Daarnaast zijn er bijdragen van Rijksadviseur Berno Strootman, Maartje van den Heuvel, Conservator Fotografie van de Universiteitsbibliotheek Leiden, Henk Baas van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en schrijver en filmer Peter Delpeut. Het volledige programma vindt u online

Bodemdaling s de tikkende tijdbom onder het karakteristieke Nederlandse veenweidelandschap, met daarin talloze dorpen en steden. Met de huidige kennis van klimaatverandering is het niet langer de vraag of, maar hoe we de bodemdaling te lijf gaan. De opgave vraagt visie op de ruimtelijke inrichting van het landschap in zowel het landelijk als het stedelijk gebied en daarmee om een stevigere rol voor ontwerpers. Waar kan ontwerp effectief worden ingezet en zijn er al ruimtelijke strategieën ontwikkeld? Het College van Rijksadviseurs heeft zich voorgenomen op te komen voor bodemdaling en het netwerk aan samenwerkende partijen te helpen inspireren en voeden. Tijdens deze bijeenkomst staat de vraag centraal op welke manier ontwerpers een bijdrage kunnen leveren aan het inzichtelijk maken van de opgave, de keuzeopties en aan het vinden van oplossingen. De techniek en de wetenschap over bodemdaling komen beiden aan bod, gevolgd door visies van betrokken bestuurders en ontwerpers. De bijeenkomst wordt gehouden op 26 september van 9.00 tot 12.30 uur.

Een volledig overzicht van de sprekers vindt u op onze website.

Locatie en aanmelden Beide bijeenkomsten worden gehouden in Boerderij de Kleine Vennep, Hoofdweg 1041 in Nieuw Vennep. Op de website van de landschapstriënnale vindt u meer informatie over de bereikbaarheid van de locatie. De toegang voor beide bijeenkomsten is gratis, maar u wordt verzocht zich uiterlijk één week voor de betreffende bijeenkomst aan te melden via de website van de Landschapstriënnale: https://landschapstriennale.com/

Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs en kijken uit naar uw komst.

Met vriendelijke groet,

Het College van Rijksadviseurs Floris Alkemade, Rijksbouwmeester Berno Strootman, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving

College van Rijksadviseurs, Postbus 20952, 2500 EZ Den Haag

https://www.collegevanrijksadviseurs.nl Twitter: @rijks_adviseurs

278 weergaven0 opmerkingen
bottom of page