top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Landschapsatlas van de Oosterschelde.


Begin december verschijnt de Landschapsatlas van de Oosterschelde. De atlas biedt een samenhangend overzicht van de ontwikkeling van het landschap vanaf de prehistorie tot aan onze tijd, in combinatie met een visie op de toekomst.

Vijf cruciale figuren krijgen, als bouwers aan het landschap van de Oosterschelde, speciale aandacht: Andries Vierlingh, Andries Schraver, Robert de Muralt, Johan van Veen en Henk Saeijs. Alle vijf hebben ze zich met de kennis en techniek van hun tijd ingezet om zich in dienst te stellen van de gemeenschap. De klimaatverandering, die onder andere leidt tot een zeespiegelstijging en een veranderend neerslagregime vormt een uitdaging, waarvoor de atlas een inspiratiebron wil zijn voor bestuurders, planologen en ontwerpers. Daarnaast is dit standaardwerk vooral bedoeld om voor velen de schoonheid, de weidsheid en de specifieke waarden van het landschap van de Oosterschelde vast te leggen. Het is een landschap dat zich uitstrekt van Antwerpen tot aan zee met speciale aandacht voor Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint Philipsland, het West-Brabantse landschap van de waterlinie en de Brabantse Wal, de beide Bevelanden en een deel van Walcheren. Als steden krijgen Antwerpen, Middelburg en de rede van Walcheren, Veere, Zierikzee, Bergen op Zoom, Reimerswaal, Goes en Tholen in hun middeleeuwse betekenis ruim aandacht. De atlas is rijk geïllustreerd met oude, voor een deel niet eerder gepubliceerde (manuscript)kaarten, cartografische reconstructies, foto’s en ander beeldmateriaal. Reconstructiekaarten leggen de essenties van de veranderingen in de tijd vast. Omvang ca. 440 pagina’s, formaat 25 x 32 cm. De uitgave geschiedt onder auspiciën van de Stichting Panorama door Bos & Böttcher. Winkelprijs € 59,50. U kunt de atlas tot 6 december met korting bestellen voor € 54,50 via www.landschapsatlas.nl. Direct na verschijnen wordt de atlas zonder verzendkosten toegezonden.


334 weergaven0 opmerkingen
bottom of page