top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Bouwhistorisch Platform


Woensdag, 14 februari 2018 12:30 – 17:00 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort, Nederland Bouwhistorisch Platform | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Stadsmuren

In het verlengde van verschillende studiedagen in 2017 deze keer opnieuw aandacht voor stadsmuren. Classicus Cornelis van Tilburg stelt de muren uit de Romeinse tijd aan de orde en stadsarcheoloog Femke de Roode gaat in op de stadsmuren in Nijmegen. Deze hebben een geschiedenis van de Romeinse tijd tot in de late middeleeuwen.

Er is ook aandacht voor de samenwerking tussen archeologen en bouwhistorici op het gebied van vroege houtbouw. Jan-Willem de Kort en Dick Zweers delen hun bevindingen over het onderzoek naar de Armenhoef in Best, met hout uit 1263. Ze geven daarbij antwoord op de vraag hoe zo’n vondst past in een bredere context. Bij het congres van de Arbeitskreis für Hausforschung in Nürnberg kwam dit ook aan bod, maar daar waren weinig Nederlandse bouwhistorici aanwezig.

U kunt het Bouwhistorisch platform gratis bijwonen, maar we ontvangen wel graag uw aanmelding door gebruikmaking van deze link.

Programma

13.30 uur Inloop met koffie

14.00 Stadsmuren in de antieke wereld

Cornelis van Tilburg, GLTC/LUCAS Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit Leiden

14.30 Naar het ideaal van een ommuurde stad en burcht, Valkhofplateau Nijmegen; Femke de Roode, archeoloog gemeente Nijmegen

15.00 Pauze

15.30 Archeologisch en bouwhistorisch onderzoek aan de Armenhoef te Best

Jan-Willem de Kort, RCE Amersfoort en Dick Zweers, zelfstandig bouwhistoricus Bergeijk;

16.15 Vakwerk en houtskeletten in ’s-Hertogenbosch Maarten Enderman, bouwhistoricus gemeente ’s-Hertogenbosch;

16.45 Het AHF congres ‘Fachwerk in Europa’ te Nürnberg; een terugblik Dirk J. de Vries, bouwhistoricus RCE Amersfoort;

17.00 Borrel in het bedrijfsrestaurant


118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page