top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

‘Vroeger en nu in de GIS / Cartografie’


Vooraankondiging Alumni-activiteit ‘Vroeger en nu in de GIS/Cartografie’ woensdag 14 maart 2018

Het departement Sociale Geografie en Planologie en de studievereniging V.U.G.S. zijn in samenwerking met de bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht bezig om een alumni avond te organiseren op woensdag 14 maart aanstaande van 17.00 – 22.00 uur.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de invulling van deze avond. Het thema zal over de oude en nieuwe cartografie gaan. Historische cartografie met mooie oude historische kaarten in de kaartenzaal van de Universiteitsbibliotheek, maar ook hier doet de digitalisering zijn intrede. Hoe worden kaarten nu gemaakt? De GIS/cartografie kent vele nieuwe manieren. Wij laten u deze avond het verschil tussen vroeger en nu zien.

‘Vroeger en nu in de GIS/Cartografie’

Programma

17.00 – 17.30 uur

Ontvangst met een drankje in foyer bij de Boothzaal

17.30 – 18.30 uur

Opening door prof. dr. Pieter Hooimeijer, voorzitter departement Sociale Geografie en Planologie Faculteit Geowetenschappen in de Boothzaal.

Plenaire lezing over ‘Van Cartografie naar WebViz’ door drs. Barend Köbben, senior docent-onderzoeker Geo-informatie Universiteit Twente – ICT. In 2002 zagen we Tom Cruise in de sciencefictionfilm ‘Minority Report’ gebruik maken van allerlei futuristische gadgets op het gebied van geodata en kaarten. 16 jaar later is al die technologie dagelijks in gebruik, met hippe namen als Big Data, Visual Analytics, Ubiquitous Location Tracking, Cloud Computing, etc. In deze lezing nemen we u mee in de technologische ontwikkelingen die GIS en Cartografie razendsnel hebben veranderd in de afgelopen decennia, en laten we zien dat het in de basis nog steeds om hetzelfde gaat: de beschikbare gereedschappen zo efficiënt mogelijk gebruiken om de boodschap over te brengen.

18.30 – 19.30 uur Eenvoudig buffet in de foyer bij de Boothzaal

19.30 – 20.15 uur

Ronde 1: parallelsessies Kaarten voor de wetenschap: verleden en heden van de Utrechtse universitaire kaartencollectie door dr. Marco van Egmond, conservator kaarten, atlassen en gedrukte werken Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Al vele eeuwen staat de kaartencollectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht ten dienste van vooral het onderwijs en onderzoek. Welke ontwikkelingen heeft de collectie in het verleden doorgemaakt? En hoe wordt de universitaire gemeenschap tegenwoordig cartografisch bediend? Een rondleiding door de kaartenzaal met een bezichtiging van een eenmalige kaartententoonstelling biedt het antwoord op deze vragen.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie, erfgoed onder druk? door Egbert van der Zee, MSc, docent-onderzoeker Sociale Geografie en Planologie met specialisatie GIS en Toerisme Universiteit Utrecht en Jasmijn Kok, student master GIMA (interuniversitaire GIS Master) Zij heeft voor haar Bachelorthesis onderzoek gedaan naar de UNESCO nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het Great Barrier Reef, de Grand Canyon, het historische Venetië en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wat hoort er niet in dit rijtje thuis? De eerste drie uit het rijtje staan al jaren op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd om tot dit illustere lijstje toe te treden en wordt dit jaar getoetst op haar uitzonderlijke universele waarden. Een bijzondere keus? Ja en nee. Leven met water hoort bij de Nederlandse identiteit. Veel andere landschappen in Nederland die de werelderfgoedstatus hebben gekregen, hebben te maken met de manier waarop wij leven met het water. De Beemsterpolder, het Woudagemaal, Schokland en de Waddenzee gingen de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor. De UNESCO werelderfgoedstatus zorgt voor beter behoud en ontwikkeling van de linie en leidt tot meer bekendheid. De vraag is echter of deze nominatie op tijd is gekomen. De waterlinie staat al jaren onder stevige stedelijke druk, bijvoorbeeld door de uitbreiding van Utrecht richting het linielandschap, raakt verdeeld door grote infrastructuurprojecten die het landschap doorsnijden en heeft te maken met versnippering door privatisering van land en bebouwing. In deze workshop combineren we oude kaarten met moderne GIS-applicaties om te zien of en hoe dit landschap te redden is. Hoe kan het landschap beschermd worden tegen haar eigen ondergang?

Workshop Crowd sourcing door Sanne Douma, MSc GEO-informatiespecialist HAS Koning DHV, alumna GIMA.

Overheden houden veel informatie bij en stellen een deel hiervan ook openbaar ter beschikking. Waar dit eerder voornamelijk op papier was, is deze informatie nu steeds meer digitaal beschikbaar. Het voordeel van online GIS data is dat deze informatie gebruikt kan worden voor eigen analyses. Tijdens deze workshop gaan we zelf aan de slag met open data en ArcGIS Online.

20.15 – 20.30 uur Korte pauze met koffie/thee in de foyer bij de Boothzaal.

20.30 – 21.15 uur Ronde 2 parallelsessies Zie informatie bij ronde 1.

21.15 – 22.00 uur Afsluiting met een drankje in de foyer bij de Boothzaal.

Praktische informatie: Datum: woensdag 14 maart 2018 van 17.00 – 22.00 uur

Locatie: Universiteitsbibliotheek Universiteit Utrecht, Heidelberglaan 3 te Utrecht (Uithof/Utrecht Science Park).

Aanmelden: graag vóór 5 maart 2018

Prijs: € 20,00 per persoon graag overmaken via de digitale betaallink

Voor vragen kunt u mailen naar vugs@uu.nl t.n.v. Jorian Oorburg, commissaris Alumni & Archief van V.U.G.S.

294 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page