top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Schuilingscongres 2018


Schuilingscongres 16 mei 2018

Na twee succesvolle uitvoeringen, organiseren hogeschool Van Hall Larenstein, het Kenniscentrum Landschap van de RUG samen met de Historische Vereniging Annen, het derde Schuilingcongres.

De beide voorgaande congressen vonden plaats in de omgeving van de Hondsrug en de Drentsche Aa – de geboortestreek van Roelof Schuiling. Deze keer is de uitvoering gepland in één van onze oudste cultuurlandschappen, namelijk het gebied Middag-Humsterland in de provincie Groningen. Een gebied met kleigronden, getijdegeulen, voormalige dijkpatronen en schilderachtig opgehoogde woonterpen, waar de mensen bescherming zochten tegen de oprukkende zee.

Het programma Het ochtendprogramma bestaat uit vier inleidingen:

09.00 Registratie en koffie

09.30 Opening door dagvoorzitter Willem Foorthuis, lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen, Hanzehogeschool; coördinator projectbureau Gebiedscoöperatie Westerkwartier;

09.35 Zeespiegelstijging in een historisch perspectief Erik Meijles, Kenniscentrum Landschap, RUG; 10.10 Ontstaan en karakteristieken van het cultuurlandschap Middag Humsterland Jeroen Zomer, hogeschool Van Hall Larenstein.

10.45 Koffie

11.15 Klimaatsverandering, zeespiegelstijging en overstromingsrisico’s een toekomstperspectief Roland van der Zwaag, eigenaar Noorderweer, weerman RTV-Drenthe;

11.50 Wat zijn de gevolgen van de zeespiegelstijging, bodemdaling en hoe kunnen we ons daar tegen wapenen Roelf Beukema, Waterschap Noorderzijlvest, Watersysteembeheer en veiligheid.

12.30 Lunch

In de koffie- en lunchpauze verzorgt de bekende Groningse zanger en liedjesschrijver Harrie Niehof een muzikaal intermezzo met enkele nummers uit zijn Groningse repertoire!

Na de lunch wordt de middag tussen 13.30-16.30 uur ingevuld met twee ‘keuze’ excursies:

Excursie 1.

Fietstocht door gebied MiddagHumsterland, met aandacht voor bodem, geomorfologie en cultuurhistorie Gids: Mans Schepers, Groninger Instituut voor Archeologie - RUG;

Excursie 2.

Thema Klimaatsverandering, zeespiegelstijging, bodemdaling; bustocht naar plaatsen waar maatregelen worden genomen i.v.m. zeespiegelstijging / bodemdaling. Gids: Ronald Leeraar, Waterschap Hunze en Aa’s.

Bij de aanmelding wordt u gevraagd om uw voorkeur aan te geven voor Excursie 1 of Excursie 2.

16.30 Afsluiting met een drankje en een hapje

17.00 Slot

Inschrijving en deelnamekosten

Uw inschrijving dient uiterlijk op vrijdag 11 mei 2018 binnen te zijn. Er kunnen maximaal 90 personen deelnemen. De deelnamekosten bedragen ca. € 50 p.p. (onder voorbehoud) In deze kosten zijn koffie, lunch en aan het eind van de dag een drankje en een hapje inbegrepen. Een gelimiteerd aantal studenten en ‘particulieren’ (zoals IVN-gidsen) kunnen tegen een gereduceerd bedrag van € 15,00 p.p. deelnemen. Wilt u zich aanmelden, klik dan hier voor het digitale aanmeldingsformulier.

Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van uw deelname en de informatie om uw betaling te regelen.

Locatie

Het Schuilingcongres-3 wordt gehouden op de locatie: Bezoekerscentrum Kerk Niehove/ Eisseshof, Kerkstraat 1, 9884 PC Niehove.

182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page