top of page
Zoeken
  • International Peatland Society

Veengebieden, verleden en toekomst


De International Peatland Society (IPS) viert zijn 50ste verjaardag van 11 tot 13 september met een symposium en een spectaculaire gala-avond.

Het Nederlands Comité van het IPS (Nederlands Veengenootschap) als lokale gastheer biedt dit symposium aan over het verstandige gebruik van veengebieden en veen, samen met specifieke onderwerpen die deskundigen van over de hele wereld zullen aantrekken.

Wetenschappers, beleidsmakers, regelgevers, vertegenwoordigers van NGO's en bedrijfsleiders (veenoogst, groeimedia en energie) ontmoeten elkaar voor het delen van het meest recente wetenschappelijke onderzoek en technische ontwikkelingen op het gebied van veengebieden en klimaatverandering, het gebruik van veengronden door de landbouw, bosbouw en turfindustrie, tropische veengebieden en de restauratie van veengebieden.

Dit Jubilee Symposium is getiteld: 'Verstandig gebruik van veengebieden, verleden en toekomst'

Speciale aandacht zal worden besteed aan de Nederlandse landschapsgeschiedenis, verantwoorde turfproductie en het gebruik van veen door de tuinbouw, verzakkingen van uitgelekte veengebieden, gerelateerde CO2-emissies en strategieën voor het omgaan met bodemdaling, zoals verzonken riolering en bosbouw.

Tijdens het symposium worden de resultaten van het IPS-project "Turf voor voedsel en kwaliteit voor leven" gepresenteerd, met een voorspelling van de vraag naar turf uit 2020 - 2050 en hoe aan deze vraag op verantwoorde wijze kan worden voldaan.

Al vergaderingen, sessies en sociale programma's vinden plaats op het ss Rotterdam.

Dinsdag 11 september 2018

Facilitator: Dr. Reinier de Man

08.30 Registratie en koffie

10.00 Drie prominente sprekersuit Finland, Canada en NederlandWelkom en openen

10.30 Prof. dr. ir. Theo SpekUniversiteit van Groningen, NederlandLandschapsgeschiedenis van Nederland;het resultaat van 5 eeuwen veengronddrainage, gebruik van landbouw en veen maaien

11.00 Prof. Jack RieleyUniversity of Nottingham, Verenigd KoninkrijkVeengebieden en CO2-emissie; een wereldwijd perspectief en mitigatiedoelen

11.20 Prof. Supiandi Sabiham Indonesische tropische venen

11.40 Dr. Maria StarckUniversiteit van Waterloo, CanadaTurfrestauratie in Canada: terugkerende koolstofopslagfunctie

12.00 Ir. Jan van den AkkerWageningen Universiteit, NederlandPerspectief van agrarisch gebruik van veengebieden

12.20 Lunch

14.00 Rik JanssenGedeputeerde Provincie Zuid-HollandBodemdaling van veengronden in Nederland; van het herkennen van het probleem tot het overeenkomen van oplossingen

14.25 Presentatie van de resultaten van IPS-project: Peat for Food en Quality of Life door 3 sprekers

14.25 Dr. Reinier de ManSupply Chain Consultant, NederlandInleiding tot het onderwerp

14.45 Ir. Chris BlokWageningen Universiteit, NederlandTurf eist reflecties op de wereldwijde behoefte aan groeimedia voor voedsel en kwaliteit van leven in de periode 2020-2050.

15.10 Dipl. Ing. Bernd HoferHofer & Pautz GbR, DuitslandBeschikbare wereldwijde veenbronnen om de vraag te dekken

15.30 Koffiepauze

16.00 Dr. Reinier de Man Paneldiscussie en afsluiting van de dag;

18.00 Receptie in het stadhuis van Rotterdam;

19.00 Gala-avond met afterparty.

Woensdag 12 september 2018

In vier veldtrips 'lezingen op de weg' bieden we nadere kennis van veen in Zuid-Holland, met als belangrijkste onderwerpen gerelateerd aan CO2-emissies, bodemdaling, bosbouw, ondergelopen riolering, landschapsgeschiedenis en hightech tuinbouw.

Voorlopig programma, wordt de komende periode geactualiseerd.

09.00 Start college road tour

12.30 Lunch

13.30 Lezing langs de weg

17.00 Einde van de lezing road tour

Fieldtrip 1. Terug naar het verleden: de Nederlanders en hun geschiedenis met turf

Tegenwoordig is turf in de provincies Zuid- en Noord-Holland schaars maar rond het jaar 800 waren beide provincies bijna volledig bedekt met een enorme laag veen. Tussen 800 en 1900 verdween het veen door menselijke ingrepen. De geschiedenis van het westen van Nederland is de geschiedenis van de Nederlanders en hun relatie met turf. De invloed van (het afgekeurde) veen is nog steeds herkenbaar in het landschap van vandaag. In deze excursie laten we zien hoe de Nederlanders hun land vormden, eerst door veenwinning en wanneer de grond te nat werd voor de landbouw, hoe ze de turf als brandstof gebruikten.

Fieldtrip 2. Veendorp Boskoop: veen- en boomcultuur Boskoop staat sinds de negentiende eeuw bekend om zijn uitstekende boomkwekerijen. Het dorp Boskoop, oorspronkelijk bekend als Buckescop, dateert uit circa 1210. Het werd voor het eerst genoemd in 1222, toen graaf Willem I land en bezittingen schonk aan de abdij van Rijnsburg. De abdis van Rijnsburg besloot het land te gebruiken om de boomgaarden van de abdij uit te breiden. Ze overwoog correct het veengebied rond het dorp, ideaal voor bomen en planten. In de negentiende eeuw nam de vraag van Boskoops 'bomen toe en begon de internationale export te groeien.

Fieldtrip 3. Varen over de veenrivier Rotte De veenrivier de Rotte begint bij Moerkapelle (bij de molen 'De Oorsprong') en stroomt via de Rottemeren, langs Bleiswijk en Bergschenhoek (woonwijk De Rotte) naar de stadsdriehoek van Rotterdam waar de Rotte verandert in het Stokviswater. In 1270 werd in de Rotte een 400 meter lange dam aangelegd om het Maaswater buiten te houden. Het Rottewater kan vrijelijk door sluizen in de dam stromen. De dam, die bijna direct daarna werd aangelegd, vormt de oorsprong van Rotterdam. Deze excursie volgt de Rotte stroomafwaarts per boot.

Fieldtrip 4. Kenniscentrum Zegveld en Gouda: toekomst voor de veenweide Het westelijke veenweidegebied wordt het Groene Hart genoemd omdat het een groen gebied is tussen alle grote Nederlandse steden . Het wordt beschouwd als een zeer waardevol cultureel en historisch gebied. Een van de belangrijkste problemen van de veenweiden is bodemdaling en uitstoot van broeikasgassen. De bodemdaling in het westelijke veenweidegebied is 5 tot 10 mm per jaar en wordt vooral veroorzaakt door veenoxidatie. De resulterende CO2-uitstoot is 10 - 25 t / ha / jaar. In het ergste geval kunnen verzakkingen en CO2-emissies worden verdubbeld! In het Veenweide Innovatiecentrum Zegveld worden nieuwe innovatieve methoden ontwikkeld en getest om veenoxidatie tot een minimum te beperken om het veenweidegebied te behouden.

Donderdag 13 september 2019 Wetenschappelijke sessies

08.00 Poster opstelling

08.30 Poster voorbeeld

09.00 Start parallelle sessies en sub-sessies

Alle sessies hebben een koffiepauze van 10.30 -11.00 uur

Sessie Veengebieden en milieu : voorzitter: Bernd Hofer 1e ondervoorzitter: Maria Strack, tweede ondervoorzitter: Budi Indra Setiawan. Subsessies per deskundigengroep: • Veengebieden en klimaatverandering (David Wilson) • Veengebieden en biodiversiteit, ecologie, hydrologie en geologie (Lydia Cole) • Peatlandrestauratie (Roxane Andersen), • Milieu en outreach (Lahiru Wijedasa)

Sessie Veengebieden en economie : voorzitter: Ingrida Krigere, eerste ondervoorzitter: Maurice Doyon, tweede ondervoorzitter: Meng Xianmin, subsessies per deskundigengroep: • veengebieden voor de landbouw (Adam Bogacz), • veengebieden voor de bosbouw (Sakari Sarkkola) , • Turfoogsttechnieken en -technologie (Paul Riordan), • Turf voor groeimedia en energie (Hannu Salo)

Session Peatlands and Society : voorzitter: Marie Kofod-Hansen, eerste ondervoorzitter: Kirsin Laurén, tweede ondervoorzitter: Rachel Carmenta. Subsessies per deskundigengroep: • Veengebieden Onderwijs, communicatie en publiciteit (Catherine O'Connell), • Veenovereenkomsten en internationale aangelegenheden (Jack Rieley), • Veengebieden en cultuur (Anne-Jelle Schilstra), • Veengebieden en mensen, gezondheid en lokaal levensonderhoud (Dian Novarina)

Sessiesurfgebieden en andere zaken : gecoördineerd door Jan van den Akker

12.30Lunch en posterpresentaties

14.30Afsluitingsceremonie

15.00Rondetafelgesprekken en jaarlijkse vergadering met vertegenwoordigers van nationale comités

16.00 Sluiting

Programma is nog in ontwikkeling. Volg de vorderingen op https://www.ipsjubileesymposium.nl/99768

270 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page