top of page
Zoeken
Foto van schrijverNHC

Management of change in UNESCO cultural landscapes


Oktober is de maand waarin het Netwerk Historisch Cultuurlandschap jaarlijks de Dag van het Historisch Cultuurlandschap organiseert. Die dag heeft al jaren de vorm van een studiedag met excursie op locatie.

Dit jaar bent u op vrijdag 12 oktober van harte welkom op

Fort Vechten in Bunnik.

Omdat Dré van Marrewijk, landelijk coördinator Werelderfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in oktober zijn werkzame leven afsluit en hij dat graag doet met een inhoudelijke bijeenkomst, worden beide gebeurtenissen dit jaar gecombineerd. De studiedag is deels in het Engels, deels in het Nederlands.

‘The management of change in UNESCO cultural landscapes’, is een thema dat actueel is voor het Nederlandse werelderfgoed en het Netwerk Historisch Cultuurlandschap. Centraal tijdens dit symposium op staan de begrippen cultural landscape, management en change.

Cultural landscape is een aparte categorie culturele sites op de Werelderfgoedlijst. Formeel heeft Nederland pas in 2017 voor de eerste keer een cultural landscape voorgedragen voor een plaats op de werelderfgoedlijst.

Maar in de praktijk zijn Schokland, de Stelling van Amsterdam, de Beemster en met een beetje goede wil zelfs de Grachtengordel, Willemstad, Kinderdijk, Woudagemaal en Waddenzee te beschouwen als cultuurlandschappen.

En dus hebben we wel enige ervaring opgedaan met het beheren van cultural landscapes volgens de strikte richtlijnen van UNESCO. Gelijktijdig is er de niet te vermijden wens en noodzaak tot verandering. Daarmee komt het onderwerp van management of change om de hoek kijken.

Hoe kunnen de belangen van instandhouding van de uitzonderlijke universele waarde van een landschap en de even gerechtvaardigde wens tot verandering in een levend landschap worden gecombineerd?

En welke rol spelen de begrippen authenticiteit en integriteit in die discussie? Is daar een panacee voor, zoals het Belvedere-adagium ‘behoud door ontwikkeling’? Of kunnen we van de ervaringen van anderen leren?

Deze vragen staan centraal op deze studiedag.

Na afloop van de studiedag is er van 17.00 tot 19.00 uur een receptie ter gelegenheid van het afscheid van Dré van Marrewijk als landelijk coördinator Werelderfgoed.

Programma vrijdag 12 oktober 2018

09:30 Inloop en koffie/thee;

10:15 Welkom door de dagvoorzitter: Marielies Schelhaas,

Algemeen Secretaris van de Nederlandse UNESCO Commissie;

10:20 Opening: Susan Lammers, Algemeen Directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;

10:30 Dr.Carol Westrik, werelderfgoed consultant en voormalig secretaris van de Stichting Werelderfgoed Nederland: NESCO Cultural Landscapes and management issues;

11:00 Dr. Birgitta Ringbeck, coördinator Werelderfgoed in de Bondsrepubliek Duitsland: The management of the Upper Middle Rhine Valley World Heritage Site;

11:30 Dr. Christopher Young, werelderfgoed consultant en vm. hoofd Internationaal Advies bij English Heritage: The management of change in the Lake District and other Cultural Landscapes in the U.K.

12:00 lunch

13:00 wandelexcursie in vier groepen;

14:15 koffie/thee;

14:45 Piet Geleyns, coördinator Werelderfgoed in Vlaanderen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed: De nominatie van de Hoge Kempen, a rural-industrial transition landscape;

15:15 Prof. Eric Luiten, hoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk Ontwerp aan de T.U. Delft en voormalig rijksadviseur Landschap en Water: management of change in the New Dutch Waterline;

15:45 Prof. Hans Renes, hoogleraar Erfgoedstudies aan de Vrije Universiteit en voorzitter van het Netwerk Historisch Cultuurlandschap: een kritische toets;

16:15 Dré van Marrewijk, coördinator Werelderfgoed in Nederland bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Lessen uit een leven vol van erfgoed en verandering.

17:00 – 19:00 receptie

Aanmelden

Helaas, u kunt zich niet meer voor deze studiedag aanmelden. We zitten vol!

Locatie

Fort Vechten ligt aan de Achterdijk in Bunnik, tussen de huisnummers 10 en 14. Rijd hier de parkeerplaats op. Vanaf de parkeerplaats is het ca. 10 minuten lopen, over de fortgracht en door de fortwal naar het Waterliniemuseum. De ingang van het Waterliniemuseum is herkenbaar aan de vlag aan de gevel van de grote bomvrije kazerne midden op het fort en de vermelding 10 U boven de deur.


260 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page