top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Rijke heggenlandschappen


De stichting Heg & Landschap en Staatsbosbeheer organiseren samen op vrijdag 12 april 2019 het symposium Rijke heggenlandschappen, met als onderwerp ‘toekomstgericht herstel’.

Heggen zijn in veel streken lange tijd bepalend geweest voor het aanzien van het landschap. Net zoals andere landschapselementen zijn ze echter vanaf ongeveer 1960 in een dramatisch tempo uit ons landschap verdwenen en is het beheer ervan hard achteruitgegaan.

De laatste jaren begint er gelukkig een ommekeer op gang te komen en staan heggen en met name ook bomen weer in toenemende mate in de belangstelling. Meer en meer zijn daarbij toekomstgerichte functies aan de orde. Dat heeft alles te maken met de ernstige teruggang in biodiversiteit, die steeds pregnanter voor het voetlicht komt. Behalve aan struiken en bomen, denken we dan aan bloemen, insecten en vogels, maar ook aan de bodem en het ondergrondse leven. Het is dan ook de ecologische functie van de heg die we in dit symposium in de schijnwerpers willen zetten. Dat gaan we doen tegen de achtergrond van onze Handleiding Rijke Heggenlandschappen, die aan het slot van het symposium verkrijgbaar is. De strekking van onze bijeenkomst mag hiermee duidelijk zijn: het beheer kan veel beter en er is grote behoefte aan nieuwe toekomstgerichte aanplant. Meer informatie en opgave via www.hegenlandschap.nl

266 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page