top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Landschapscontactdag Vlaanderen


De Landschapscontactdag Vlaanderen focust dit jaar op collectieve landschappen. Noteer alvast 18 oktober 2019 in je agenda. In de tussentijd zijn wij op zoek naar onderzoekers die hun resultaten willen delen.

Collectieve landschappen worden gekenmerkt door gemeenschappelijk bezit of gebruik. Regulering en beheer door de lokale gemeenschap was en is daarin een essentieel kenmerk. Tot aan de Franse revolutie was collectieve actie en gemeen bezit in grote delen van het land eerder regel dan uitzondering. Op vage gronden - vaak bezittingen van adel of abdijen – golden eeuwenlang collectieve gebruiksrechten. Maar ook bossen, akkers en grasland waren vaak in gezamenlijk gebruik. Talrijk zijn ook de Vlaamse voorbeelden van kleine pleinen waar dorpelingen of inwoners van een gehucht hun kudde veilig samendreven. Zelfs tot op vandaag zijn enkele zeldzame voorbeelden bewaard waarin genootschappen binnen een welbepaald territorium, als een gebruikersvereniging naar middeleeuws model, een communaal grond-, water-, groen- en jachtbeheer voeren. Elders verwijzen toponiemen als ‘dries’, ‘meent’, ‘heirnis’ of ‘mark’ naar locaties waar eens collectieve gebruiksrechten speelden.

Open oproep We zoeken vijf lezingen die een aspect belichten van collectieve landschappen. Voel je je geroepen om je onderzoeksresultaten te delen? Stel je dan kandidaat voor een lezing, een poster of de organisatie van een excursie. Mail vóór 1 juni een abstract van 250-400 woorden naar Inge Verdurmen en Koen Himpe.

Programma & Inschrijving Het definitieve programma wordt in juni aangekondigd. Op dat moment starten ook de inschrijvingen.

Meer informatie

Vlaamse overheid, Agentschap Onroerend Erfgoed

T 02 553 17 66, M 0499 59 38 90

Havenlaan 88 bus 5, 1000 Brussel


206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page