top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Erfgoedwaarden in bos


Veldbijeenkomst ‘Omgaan met erfgoedwaarden in het bosbeheer’

Garderen, dinsdag 25 juni 2019, 13.00-16.30 uur.

Bossen herbergen een breed scala aan erfgoedwaarden. Bossen zijn rijk aan cultuurhistorische en archeologische sporen die door eeuwenlang menselijk gebruik van het landschap zijn achtergebleven. Denk bijvoorbeeld aan hakhoutrelicten, wildwallen, grenspalen, leemkuilen, lanen, sprengen, rabatten, karrensporen, landweren, grafheuvels en raatakkers. Bossen herbergen ook patronen die samenhangen met de ontstaansgeschiedenis van het landschap, zoals verkavelingspatronen, historische wegennetten, bewoningsplekken, ontwateringstelsels en historische tuin- en parkontwerpen. Voor het bosbeheer biedt dit uitdagingen, maar ook kansen!

Tijdens de veldbijeenkomst wordt de handleiding ‘Omgaan met erfgoedwaarden in het bosbeheer’ gepresenteerd die door Probos in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is opgesteld. In de handleiding wordt ingegaan op vragen als: Hoe ga je als beheerder zorgvuldig om met de erfgoedwaarden van bosgebieden? Welke meerwaarde biedt erfgoed mij in het beheer? Hoe breng ik de erfgoedwaarden van mijn gebied in kaart te brengen en waardeer ik het aanwezige erfgoed? Hoe ga ik praktisch om met relicten in het beheer in het licht van andere bosfuncties zoals houtproductie, biodiversiteit en recreatie?

Programma

12.30 Ontvangst met koffie/thee;

13.00 Welkomstwoord en korte introductie ‘Belang van erfgoed in het bosbeheer’ Peter Schut, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;

13.15 Inleiding ‘Erfgoed in het dagelijks beheer van Staatsbosbeheer op de Veluwe’ Lennard Jasper, Staatsbosbeheer;

13.30 Toelichting op de handleiding ‘Omgaan met erfgoedwaarden in het bosbeheer’ Martijn Boosten, Stichting Probos;

14.00 Discussie/vragen

14.15 Excursie ‘Erfgoedwaarden op Landgoed Klein Boeschoten’ o.l.v. Peter Schut, Martijn Boosten en familie Van der Waals

16.30 Einde excursie en afsluitende borrel

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via deze link. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie over de bijeenkomst kunt u terecht bij Joyce Penninkhof, joyce.penninkhof@probos.nl, tel. 0317-466557.

295 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page