Zoeken
  • NHC

Oorlogshandelingen en het landschap


Derde Dag van de Limburgse Landschapsgeschiedenis - Koninklijke LGOG


Op vrijdag 30 augustus 2019 vindt van 10.00 tot 18.00 uur in Kasteel Arcen te Arcen de Derde Dag van de Limburgse Landschapsgeschiedenis plaats.

Thema’s zijn dit keer 'De oorlogshandelingen en het landschap' en 'De naoorlogse gevolgen van de oorlog voor het landschap'. In 2019 staan we stil bij de bevrijding van grote delen van Limburg in 1944. De derde dag van de Limburgse Landschapsgeschiedenis staat daarom geheel in het teken van Oorlog en Wederopbouw. De lezingen gaan over de wijze waarop het landschap in de Tweede Wereldoorlog voor militaire acties is gebruikt en vernietigd, over de vordering, verwoesting en wederopbouw van kastelen en landgoederen, over de na-oorlogse periode van agrarische schaalvergroting en ruilverkaveling en over huidige keuzes bij beheer en instandhouding van WOII erfgoed. De Dag van de Limburgse Landschapsgeschiedenis is een initiatief van de Commissie Landschapsgeschiedenis. De dag wordt georganiseerd in samenwerking met het Limburgs Landschap, het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL), de Archeologische Vereniging Limburg (AVL), het Limburgs Museum.

Programma

10.00 uur Ontvangst met thee/ koffie/ lekkers

10.30 uur Opening door Pieter Caljé.

10.45 uur Dwayne Beckers: Das Gelände für die Abwehr schreibt in erster Linie die Lage vor: de inrichting van Duitse verdedigingslinies ten oosten van de Maas.

11.15 uur Elyze Storms: Oorlog in Arcadië: Limburgse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog. 11.45 uur vragen en discussie

12.00 uur lunch -gelegenheid bezoek kasteel en tuin

13.30 uur Historische landschapsfilms van vlak na de oorlog. Inleiding door Frank Holthuizen

Film: Rondrit door Mergelland, Voerstreek en Eupen-Malmédy, 1942-1946.

Film: Nederland werd groter: een bezoek aan de Selfkant, 8 mei 1949.

14.00 uur William Buil: De Maas bij Maasbracht: destructie en naoorlogs herstel.

14.30 uur Wilfred Alblas: Oorlog bij Het Limburgs Landschap.

15.00 uur vragen en discussie

15.15 uur thee/ koffie

15.45 uur Henk van Blerck: Het ontwerp van ruilverkaveling.

16.15 uur Ger Frenken: Nooit meer honger, de teloorgang van het gemengde bedrijf - impact voor natuur en landschap.

17.15 uur borrel

Aanmelden

U kunt zich met deze link voor de dag aanmelden. In verband met de voorbereidingen van de lunchpakketten is inschrijving vóór 16 augustus gewenst.


#oorlogshandelingen

162 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven