top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

De Maas en zijn werken


Het bestuur van het Netwerk Historisch Cultuurlandschap nodigt u van harte uit voor de jaarlijkse Netwerkbijeenkomst op vrijdag 1 november 2019 in Sint Agatha.

Dit jaar is het onderwerp de ‘Maas en zijn Werken’.

In 1997 sloten de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Landbouw,

Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Limburg de bestuursovereenkomst Maasproject. Directe aanleiding was de overstroming van januari 1995. Ruim 200.000 inwoners in Limburg, Brabant en Gelderland moeten geëvacueerd worden. Als het water is gezakt, doemt het besef op dat er fundamenteel iets moet gebeuren: de capaciteit van de Maas moet vergroot worden, er komen overstromingsgebieden, veel grondverzet is nodig en zoals gebruikelijk in projecten van Rijkswaterstraat gaat daar veel onderzoek aan vooraf.

In het programma van deze netwerkdag veel aandacht voor de plannen, de stand van zaken, de resultaten van het onderzoek en wat nog er nog staat te gebeuren.

We zijn te gast in Klooster Sint Agatha in het biosfeer gebied Maasheggen. Als gebruikelijk op onze jaarlijkse netwerkbijeenkomst is er ruim de tijd om kennis te maken met de omgeving waar deze bijeenkomst wordt gehouden.

Programma vrijdag 1 november 2019

09:30 uur Inloop met koffie

10:00 uur Welkom door voorzitter Patricia Braaksma

10:10 uur Setting the scene

- Henk Verkerk- senior adviseur Rijkswaterstaat / Maaswerken;

- Erfgoedzorg langs de Maas. Archeologisch onderzoek in een dynamische omgeving, Eelco Rensink –Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;

11:00 uur Het landschap

- Het Maasdal tussen Eysden en Mook, synthese van het landschappelijk archeologisch onderzoek – Leo Tebbens, BAAC Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie;

- Het Cultuurhistorisch Landschap van de Maas door Hans Renes;

- De Maasheggen, introductie op de excursie door Jaap Dirkmaat, directeur Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

12:30 uur Lunch

13:00 uur Excursie Medewerkers van de Stichting Natuur en Mens en van Staatsbosbeheer leiden u door het landschap van Maas en Maasheggen.

14:30 uur Thee

15:00 uur Toekomstig landschap

- De Maaswerken, door Toon Bosch;

- Hoe nu verder met de Maas? Christian Ernsten - onderzoeker aan de universiteit van Maastricht.

16:00 uur Borrel en napraat

De locatie

We zijn te gast in Klooster Sint Agatha, Kloosterlaan 24 5435 XD Sint Agatha. Het klooster heeft een parkeerterrein, het valt te overwegen om met de trein te komen: van Cuijk naar het klooster is maar 3,5 km fietsen.

Opgeven

U kunt zich voor deze bijeenkomst opgeven via deze link: https://formulier.cultureelerfgoed.nl/archis/historisch-cultuurlandschap Aan de bijeenkomst zijn kosten verbonden. Uw deelname is pas definitief als u € 45,= heeft overgemaakt op bankrekening NL15 TRIO 0786 7731 70 ten name van Stichting Netwerk Historisch Cultuurlandschap, Wageningen ovv van uw naam. Studenten betalen € 25,=

375 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page