top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Atlantikwall

Dag van het Netwerk Historisch Cultuurlandschap - Atlantikwall en het landschap Op 22 september 2022 houdt het Netwerk Historisch Cultuurlandschap haar jaarlijkse 'Dag', dit jaar in Castricum in het Huis van Hilde.

De Dag van het Historisch Cultuurlandschap gaat dit jaar over de Atlantikwall en het landschap.

De Duitse verdedigingslinie langs de Nederlandse kust bestaat uit bunkers en andere (betonnen) werken die door het landschap verbonden zijn. Het is een ruimtelijke structuur die zich uitstrekt van Noorwegen tot aan Portugal, dus ook Europees van historische betekenis is.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt in opdracht van de minister een Visie Atlantikwall op. Het doel is om een kader te geven voor bescherming en (her)ontwikkeling van de restanten van deze Duitse verdedigingslinie.

Tijdens onze netwerkbijeenkomst informeren we u over de verschillende aspecten van de Atlantikwall, maar ook willen we ideeën en bouwstenen ophalen voor het toekomstige beleid rond bescherming en gebruik.


Aanmelden

Helaas kunt u zich niet meer voor deze bijeenkomst aanmelden, het maximum deelnemers is reeds bereikt.Programma

09.30 Ontvangst 10.00 Welkom en inleiding door dagvoorzitter; 10:10 De Atlantikwall vanuit historisch-landschappelijk perspectief door Nick Warmerdam; 10.35 Littekens van beton, de Atlantikwall in Europees perspectief door Ben de Vries, RCE; 11.00 De Atlas van de Atlantikwall; door Jaap Evert Abrahamse & Menne Kosian, RCE; 11.15 Pauze 11.40 Het beheer van de sporen van de Atlantikwall door Michiel Purmer, Natuurmonumenten; 12.00 Het beladen erfgoed van de Atlantikwall – De casus Den Haag door Rients de Boer, Leiden, Delft, Erasmus Universities & Richard Jansen, Universiteit Leiden & Lisanne Struckman, Universiteit Wageningen & Gerdy Verschuure-Stuip, TU-Delft; 12.30 Lunch 13.15 De Atlantikwall in/en de gemeente Castricum/BUCH door Anne Beeksma, gemeente Castricum; 13.30 Wandeling langs enkele restanten van de Atlantikwall; 15.15 Terug in Huis van Hilde met koffie/thee; 15.30 In gesprek over de toekomst van de restanten van de Atlantikwall aan de hand van stellingen; 16.30 Afsluiting, met aansluitend netwerkborrel.

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page