top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNHC

Netwerkdag vrijdag 2 oktober: Soesterberg

Bijgewerkt op: 24 sep. 2020

Vrijdag 2 oktober 2020, Netwerkdag van Stichting Netwerk Historisch Cultuurlandschap.

Van stuifzand naar startbaan, vijf fiets/wandelexcursies door het militaire landschap van Soesterberg.

Door de coronacrisis vinden wij het niet verantwoord om een ‘gewone’ Dag van het Historisch Cultuurlandschap te organiseren. Daarom hebben we gezocht naar een andere vorm, waarin het mogelijk is elkaar te ontmoeten en inhoudelijke discussies te voeren en toch drukte te vermijden en steeds voldoende afstand te bewaren. We doen dat door een programma met parallelle excursies in kleine groepen.

‘Tot 1804, toen op de hei bij Zeist een oefenkamp werd ingericht voor een groot Frans – Bataafs leger, bestond de Utrechtse Heuvelrug uit zand en heide. Nadien hebben de militaire activiteiten zich gestaag uitgebreid en groeide de centrale Heuvelrug tot één van belangrijkste militaire gebieden van ons land’, aldus Kees Volkers in zijn boek Geheim Landschap, 200 jaar militairen op de Heuvelrug.

Centraal onderwerp van deze dag, is het natuurbeheer in relatie tot ensembles (militair) cultureel erfgoed uit diverse perioden.


We zijn te gast bij Stichting het Utrechts Landschap, eigenaar van vliegveld Soesterberg en Landgoed De Paltz. We verzamelen bij Shelter 611, ingang Hertenlaan 12 3712 BH Huis ter Heide.

Na een kort welkomstwoord van onze voorzitter vertrekken we in groepen van 10 naar verschillende bestemmingen: het vliegveld, het dorp Soesterberg, landgoed de Paltz en de Soesterduinen. Het Nationaal Militair Museum houden we achter de hand als slechtweer-programma. Globaal Programma

10:00 uur Ontvangst en toelichting op het programma, indeling groepen

10:30 Vertrek van: - groep dorp onder leiding van Reinier Kalt, coördinator van het Programma Hart van de Heuvelrug en Milo Verhamme regioarcheoloog;

- groep Landgoed Paltz’ - groep stuifzand Soesterduinen onder leiding van José Schreurs, archeoloog bij de RCE;

- groep vliegveld 1 onder leiding van Herman van de Berg, gids-instructeur bij Utrechts Landschap en groep vliegveld 2 onder leiding van Paul Vesters, specialist bij Utrechts Landschap.

12:30 Lunch in shelter 611, wij zorgen voor lunchpakketten.

13:30 Zelfde excursies als in de ochtend, u kunt dan een andere bestemming kiezen.

15:30 Einde oefening, terug in shelter 611, helaas geen borrel.


Opgeven en kosten

Helaas dit keer geen borrel aan het einde van de bijeenkomst, deze houdt u van ons tegoed! U kunt zich aanmelden met het aanmeldformulier

Kosten

Aan de bijeenkomst zijn kosten verbonden. Uw deelname is definitief als u € 35 heeft overgemaakt op bankrekening  NL15 TRIO 0786 7731 70 ten name van Stichting Netwerk Historisch Cultuurlandschap, Wageningen o.v.v. uw naam. Studenten betalen € 25.

Mocht u gebruik willen maken van een eigen fiets, dan kunt u dit aangeven op aanmeldformulier.

Praktisch

In verband met het beleid ten aanzien van grote groepen kunnen we deze dag aan 50 van onze

leden aanbieden*. Wij zorgen voor fietsen en (koude) lunchpakketten, deskundig gezelschap en

discussiepunten voor onderweg. U zorgt voor warme (regen)kleding en een thermoskan met koffie of

thee. We kijken uit naar uw komst.

*Stand van zaken september 2020. Het kan in oktober anders zijn, dan hoort u tijdig van ons of het programma door kan gaan.


196 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page